Wat is geloogd grenen

De term ‘geloogd grenen’ heeft door de jaren heen een verandering van betekenis gekregen, te weten: oud geloogd grenen en nieuw geloogd grenen.

Oud geloogd grenen

Voordat nieuwe grenen meubelen echt een trend werden, verkocht de antiekhandel al oude, antieke grenen meubelen. Deze meubelen werden in de vorige eeuwen voorzien van een verflaag, vaak om het meubel de uitstraling van eiken-, mahonie- of notenhout te geven. De daaropvolgende generaties verfden deze kasten soms over in een andere verfkleur die toevallig in de mode of voorhanden was.

 

In de jaren 80 van de vorige eeuw werden deze kasten voor het eerst ontdaan van hun verflaag door gebruik te maken van caustic soda/natronloog. De kasten werden ondergedompeld in dit chemische goed en nadien afgespoten met water waardoor ze blank en onbehandeld verder bewerkt konden worden. Het begrip ‘geloogd grenen’ was ontstaan.

Nieuw geloogd grenen

Later kwam er veelvuldig vraag naar grenen meubelen waar geen antieke exemplaren van bestaan, zoals bijv. de computerkast. Om de kleur van het nieuwe hout de uitstraling te geven van antiek meubilair, werd het gekleurd met beits. De veelal watergedragen beitsen waren verkrijgbaar in verschillende tinten en alle toonaangevende grenen leveranciers hadden vroeger hun eigen ‘loogkleur-beits’.

 

Nieuwe meubelen krijgen zodoende de beschrijving ‘geloogd grenen’ mee, terwijl ze nooit een behandeling met natronloog hebben gehad. Uiteraard hebben wij ook een waterbeits geloogd grenen  die we gebruiken op onze nieuwe meubelen, maar wij kunnen nooit garanderen dat het exact dezelfde kleur is als de beits die een andere meubelleverancier vroeger gebruikte.

Kopen of ruilen jullie ook meubelen in?

Sorry, maar wij kopen en ruilen geen meubelen in.

Restaureren jullie ook meubelen?

Nee, wij verlenen uitsluitend service op meubelen die bij ons gekocht zijn.

Kan ik een white wash meubel van De Grenenhoeve afnemen met een vochtige doek?

Ja, dat kan. Onze white wash meubelen kun je met een vochtige doek schoonmaken zonder dat ze kleur afgeven.

Wij hebben een nieuw slot, een beslagplaatje en een potje was nodig, verkopen jullie dit ook?

Jazeker, dit is te bestellen in onze webshop en tevens af te halen in onze showroom.

We willen een white wash kast, wordt de kast dan helemaal wit?

Nee, voor onze meubelen geldt dat de houtnerf zichtbaar blijft als je voor een white wash behandeling kiest. Als je een kast met een dekkend witte kleur wilt, kan je dit doorgeven bij je bestelling. Er zijn verschillende wittinten verkrijgbaar die door RAL-nummers van elkaar worden onderscheiden. De meest gebruikte witte kleuren zijn RAL-9010 zuiver wit en RAL-9001 crème wit.

Wij hebben vroeger een nieuw meubel gekocht dat omschreven is als ‘geloogd grenen’, hebben jullie die kleur ook?

Ja, deze kleur verkrijgen we door het blanke hout te behandelen met geloogd grenen waterbeits. Vervolgens geven we het hout een beschermend laagje in de vorm van lak of was. Wij kunnen niet garanderen dat onze beitskleur exact overeenkomt met het meubel dat je thuis hebt staan. 

Gebruiken jullie uitsluitend lak en verf op waterbasis of ook wel eens op terpentinebasis?

Nee, wij gebruiken uitsluitend lak en verf op waterbasis. Het is minder milieubelastend, geurarm en bij normaal gebruik kwalitatief minstens zo goed dan verf op terpentinebasis. Lak en verf op waterbasis is bestand tegen vocht zoals water, thee, limonade, koffie en alchohol en je kunt het gemakkelijk schoonmaken met een vochtige doek.

Tafelblad voelt op sommige plekken plakkerig aan, hoe kan dat?

Bij een tafelblad dat is behandeld met een lak (of verf ) op waterbasis kan een van de oorzaken zijn dat het oppervlak regelmatig in aanraking is gekomen met een weekmaker. Die worden helaas af en toe nog steeds gebruikt in kleding en placemats om het soepel te maken. De lakfilm kan door de weekmakers worden aangetast en daardoor zacht en kleverig worden. Meer informatie over weekmakers vind je op wikipedia

We hebben stoelen met een armleuning, kunnen die onder elke eettafel geschoven worden?

Nee, indien je stoelen met armleuningen hebt die je aan een nieuwe eettafel wilt plaatsen, dien je de hoogte van de stoelen (gemeten vanaf de grond tot de armleuning) aan ons door te geven. Hierdoor kan de mogelijkheid tot een lade soms komen te vervallen, omdat anders de tafel te hoog wordt. Bij tafels met een lade is de vrije ruimte vanaf de grond tot aan de onderkant van de tafelregel 64 cm. Deze maat kunnen wij in de hoogte aanpassen tot 69 cm maar er blijft dan geen ruimte meer over voor laden.

Maken jullie ook keukens?

Nee, wij maken geen keukens of onderdelen daarvan zoals losse deurtjes.

Maken jullie ook inbouwkasten?

Nee, wij maken uitsluitend vrijstaande meubelen.

 

Verkopen jullie ook losse tafelbladen?   

Nee die verkopen wij niet.

Schuren jullie ook tafelbladen om ze opnieuw te lakken?

Nee, wij schuren en lakken geen tafelbladen daarvoor moet je bij een meubelspuiterij zijn

Maken jullie ook binnendeuren?   

Nee, die maken wij niet

Maken jullie ook losse kastdeurtjes? 

Nee, wij maken alleen complete meubelen

Verkopen jullie ook geprofileerde houten lijsten?

Nee, die verkopen wij niet

Verkopen jullie ook grenenhout?

Nee, daarvoor moet je bij een houthandel zijn.

 

 

 

Copyright 2024 De Grenenhoeve | Algemene voorwaarden |  Privacy- en cookiebeleid