Zelf een meubel opknappen

Hoe verwijder ik de oude waslaag?

Wil je een meubel dat behandeld is met was gaan overschilderen, dan is het belangrijk dat je de gehele waslaag verwijdert voordat je begint. Normale verf zal namelijk niet hechten op een vettige was-ondergrond. Er zijn wel bepaalde merken krijtverf verkrijgbaar die over een waslaag aangebracht kunnen worden, maar niet elk merk krijtverf hecht echter op een waslaag. Je kunt de waslaag op diverse manieren verwijderen. Het resultaat hangt af van de gebruikte wassoort.

  • Je kunt de waslaag afschuren.
  • Je kunt de waslaag verwijderen met thinner/ ammoniak.
  • Je kunt de waslaag afschrapen met bijvoorbeeld een verfkrabber, om daarna de overgebleven restanten weg te schuren.
  • Je kunt het hele meubel laten logen bij een logerij. Alle aangebrachte lagen antiekwas worden dan chemisch verwijderd zodat het blanke hout weer tevoorschijn komt.
  • Je kunt de waslaag met een stoomreiniger met borstel verwijderen. Vervolgens moet je het meubel na-borstelen met water en een harde borstel.

 

NB: Blijven er restanten van de waslaag achter op de kast, dan bestaat de mogelijkheid dat de verf niet hecht en na verloop van tijd loslaat.

Lak en verf overschilderen

Wanneer je gelakte en/of geverfde meubelen wilt overschilderen in een kleur dien je de bestaande laag licht op te schuren en stofvrij te maken.

In sommige gevallen zal het meubel twee keer geschilderd moeten worden. Je kunt er voor kiezen om de eerste laag met grondverf te schilderen. Dit is goedkoper en dekt meestal beter.

Vlek wegschuren

Als je een vlek op een meubel wilt wegschuren, kies dan voor zo fijn mogelijk schuurpapier.

Gebruik indien mogelijk vooral geen korrel onder 100. Te grof schuurpapier kan beschadigingen aan het houtoppervlak maken die moeilijk te repareren zijn.

----   Onderhoud   ----

Gelakte meubelen

Meubelen afgewerkt met lak kun je regelmatig afstoffen of afnemen met een vochtige, uitgewrongen doek. Gemorste vloeistoffen zoals koffie, limonade en rode wijn zijn op deze manier eenvoudig te verwijderen. Lak kan worden schoongemaakt met water en/ of een schoonmaakmiddel dat is afgestemd op de gebruikte laksoort. Sommige vloeibare zepen kunnen een vetlaagje achterlaten op de lak waardoor er strepen ontstaan.

Meubelen met was

Meubelen die in de was gezet zijn, stof je af met een droge doek. Was biedt slechts tot op zekere hoogte weerstand tegen het indringen van vocht, zet daarom nooit drinken op het meubel zonder onderzettertje te gebruiken. Voor onderhoud adviseren wij je om het meubel éénmaal per jaar met was te behandelen, hiervoor kun je normale onderhoudsboenwas gebruiken. De kleur blijft onveranderd maar het meubel krijgt wel weer een frisse, diepe glans.

Breng de was aan met een zachte doek of kwast en laat het enkele uren drogen. Zorg er wel voor dat je de overtollige was direct met een doek verwijdert om strepen te voorkomen die bij de droging van was kunnen ontstaan. Wrijf de was daarna zacht uit met een droge doek of zachte borstel en je meubel kan er weer een jaar tegenaan. In onze webshop verkopen we verschillende soorten meubelwas die geschikt zijn voor het onderhoud van je meubel.

Meubelen in de verf

Een geschilderd meubel vergt in principe geen onderhoud. Je kunt het afstoffen met een droge en met een vochtige doek zonder dat het kleur afgeeft. Mocht je een geschilderd meubel op een zonnige plek in huis hebben staan, dan kan het zo zijn dat de verf geleidelijk aan verkleurt, dit verschilt echter per kleur. Wij schilderen nooit de bladen van tafels omdat deze vaak intensief gebruikt worden. Een afwerklaag van verf is zachter dan lak en zodoende minder krasbestendig, vandaar dat wij adviseren om tafelbladen niet te voorzien van verf maar van lak. 

Onbehandeld hout

Onbehandeld grenenhout zal na verloop van tijd door zonlicht en andere invloeden van buitenaf donkerder kleuren. Omdat er geen beschermlaagje op het hout is aangebracht, neemt onbehandeld hout gemakkelijk gemorste vloeistoffen op. Vlekken die je niet direct schoonmaakt, zijn later vaak alleen nog te verwijderen door het oppervlak te schuren. Helaas kan hierdoor wel gemakkelijk kleurverschil ontstaan met de rest van het hout.

----   Bescherming   ----

Zonlicht

Bescherm je meubel indien mogelijk tegen direct zonlicht. Onder invloed van licht zal de kleur van je meubel donkerder worden. Het is dus aan te raden om decoratie en tafelkleedjes geregeld van plaats te veranderen zodat je meubel egaal bijkleurt.

Vochtvlekken

Ook behandeld hout is gevoelig voor vocht. Staan je meubels in de lak, dan is het hout goed beschermd, maar meubels met een was afwerking zijn zeer gevoelig voor vochtvlekken. Zet nooit drankjes op deze oppervlaktes zonder viltjes omdat er makkelijk kringen kunnen ontstaan. Kijk ook extra goed uit als je er bijvoorbeeld een plant op zet die je regelmatig water geeft.

Piepende, stroeve scharnieren verhelp je door er een beetje smeerolie op aan te brengen.

Let er wel op dat je geen olie op je meubel morst, omdat dit bij sommige afwerkingen (bijv. was) een vlek kan achterlaten.

Temperatuurverschillen

Plaats je meubel nooit direct naast een warmtebron (houtkachel,allesbrander etc). Kou, warmte en droogte kunnen massief hout beïnvloeden zodat het gaat ‘werken’. Bij een te droge lucht gaat het hout krimpen en kunnen er kleine scheurtjes ontstaan. Zodra de luchtvochtigheid toeneemt trekken deze weer dicht, maar de werking blijft zichtbaar. Zorg dus voor een constante luchtvochtigheid, indien nodig met luchtbevochtigers.

Brandkringen

Plaats nooit warme voorwerpen rechtstreeks op massief hout. Waxine lichtjes, fondue spetters en warme ovenschotels kunnen kringen veroorzaken in houten oppervlakten die behandeld zijn met was, olie of lak.

Stroeve lades kun je aan de onderkant inwrijven met een waxinelichtje.

Het kaarsvet legt een gladde laag op het hout waardoor de lade weer voor langere tijd makkelijker opent en sluit.

Krasjes

Gebruik onderzetters. Je verkleint hiermee de kans op krasjes en andere beschadigingen van het oppervlak. Plaats nooit een ruwe aardewerken vaas, zinken potten of roestige vazen op een gelakte, was of in de olie gezet oppervlakte zonder ‘krasviltjes’

Krassen op de vloer zijn een doorn in het oog, wij voorzien onze meubelen daarom altijd van viltjes onder de poten.

Mocht je zelf een meubel opknappen dan raden wij je aan om ook viltjes te gebruiken. Viltjes zijn verkrijgbaar in verschillende formaten bij onder meer de grote bouwmarkten.

Copyright 2024 De Grenenhoeve | Algemene voorwaarden |  Privacy- en cookiebeleid